Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Ο λαός μας να ξανακερδίσει την αξιοπρέπειά του, να υπάρξει προοπτική και ελπίδα

1) Έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια κοινωνικά βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών ο ελληνικός λαός έχει φτάσει στα όριά του. Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι απολύσεις, οι εφεδρείες και οι διαθεσιμότητες, η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η ισοπέδωση του εργατικού δικαίου, η άγρια υπερφορολόγηση έχουν μετατρέψει την χώρα σε κοινωνική και οικονομική «έρημο». Τα μηνύματα συνεπώς των πολιτών (και) στην Α' Αθήνας είναι ταυτόχρονα μηνύματα οργής, αλλά και μηνύματα ελπίδας για την ανατροπή. Διότι πλέον έχει γίνει ξεκάθαρο σε όλους ότι αυτός ο κατήφορος δεν μπορεί να συνεχιστεί. Συνεπώς οι προτεραιότητες που βάζουμε ως υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αγωνιστούμε, ώστε ο λαός μας να ξανακερδίσει την αξιοπρέπειά του. Να υπάρξει, επιτέλους προοπτική και ελπίδα, διότι χωρίς προοπτική ο άνθρωπος δεν ζει παρά μόνο επιβιώνει.
2) Τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άλλα από αυτά για τα οποία το κόμμα μας έχει επανειλημμένα και δημόσια δεσμευτεί: ακύρωση των Μνημονίων και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, ώστε να λάβει τέλος ο παραλογισμός και η βαρβαρότητα των μνημονιακών πολιτικών, που γυρίζουν αιώνες πίσω τη χώρα μας. Ταυτόχρονα, κομβικό σημείο αποτελούν τα άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των λαϊκών τάξεων, με εμβληματικά μέτρα την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ Μνημονίων επίπεδα και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κατάργηση των οποίων έχει μετατρέψει το πεδίο της εργασίας σε εργασιακή ζούγκλα, όπου επικρατεί αποκλειστικά το συμφέρον των μεγαλοεργοδοτών.
Να τονίσουμε ότι η επαναφορά του κατώτατου μισθού αποτελεί βασική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία θα υλοποιήσουμε άμεσα. Και πιστέψτε με, αυτό το μέτρο θα ενισχύσει όχι μόνο τους συγκεκριμένους εργαζόμενους που θα δουν το εισόδημά τους να αυξάνεται αλλά θα τονώσει και τη συνολική ζήτηση στην οικονομία και θα αυξήσει και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία βρίσκονται σήμερα προ της απόλυτης κατάρρευσης.
Άλλα μέτρα θα είναι το σταμάτημα προφανώς των απολύσεων στον δημόσιο τομέα και η επαναπρόσληψη όσων υπαλλήλων απολύθηκαν με τρόπο αντισυνταγματικό (εφεδρεία - διαθεσιμότητα κ.λπ.), η ανάσχεση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της επαναφοράς τής προ των Μνημονίων προστατευτικής νομοθεσίας και ο δραστικός περιορισμός των ελαστικών μορφών εργασίας μέχρι την ουσιαστική κατάργησή τους.
3) Οι μνημονιακές, ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυβερνήσεων των τελευταίων 5 ετών είχαν δραματικές επιπτώσεις στον κόσμο της εργασίας, ισοπεδώνοντας εργασιακές σχέσεις και εργασιακά δικαιώματα και εκτοξεύοντας τα επίπεδα της ανεργίας σε πρωτοφανή υψηλά ποσοστά. Απέναντι σε αυτήν την καταστροφική -για τον τόπο και τους εργαζόμενους- πολιτική η απάντηση της Αριστεράς πρέπει να είναι ξεκάθαρη και επαρκώς επεξεργασμένη, ώστε να καταστεί εφικτή η διαμόρφωση του «τοπίου» της πολιτικής ανατροπής. Στο πλαίσιο αυτό ήταν και είναι σημαντικός και κομβικός ο ρόλος που διαδραματίζει το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου είμαι συντονίστρια.
Επιγραμματικά λοιπόν, οι βασικές παρεμβάσεις στον τομέα ευθύνης μου ήταν οι εξής:
* Επεξεργασία θέσεων: ανεργία, εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό, κοινωνική προστασία και συμμετοχή εκπροσώπων του Τμήματος σε όλες τις ομάδες της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που απασχολούνται με τα θέματα αυτά.
* Σημειώματα τεκμηρίωσης για ζητήματα εργατικής πολιτικής που είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
* Επεξεργασία θέσεων για τα πολιτικά - προβλήματα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.
* Πρωτοβουλίες για κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και παρεμβάσεις για εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα.
* Σύνδεση με κλαδικές οργανώσεις ΣΥΡΙΖΑ. Συμβολή στη συγκρότηση οργανώσεων του κόμματος σε χώρους εργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
* Συμβολή στη διαμόρφωση θέσεων για το συνδικαλιστικό κίνημα.

http://www.avgi.gr/article/5225777/despoina-spanou-o-laos-mas-na-xanakerdisei-tin-axioprepeia-tou-na-uparxei-prooptiki-kai-elpida


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου